Átlagos éves költés Magyaroszágon és a környező országokban. Te melyiket választanád?

2023.05.10.0

Külföldi terjeszkedést fontolgató e-kereskedőként nélkülözhetetlen, hogy figyelembe vegyük a számunkra szimpatikus országok vásárlóinak szokásait. Így a lehető leginformáltabb döntést hozhatjuk arról, hogy végül mely ország(ok)ban terjesszük ki a webáruházunkat. A vásárlók online szokásai és a közkedvelt technológiai, logisztikai és pénzügyi megoldások mellett érdemes azt is megfigyelni, hogy az egyes országokban évente átlagosan mennyit költenek a vásárlók webáruházakban. E szám ismerete is egy faktor lehet a végső döntés meghozatalában, valamint arra is szolgálhat, hogy megbecsüljük az új webáruház éves forgalmát és a belefektetett források megtérülésének idejét.

 

Ezért ebben a cikkben bemutatjuk, hogy Magyarországhoz képest más európai országokban hogyan alakul az éves e-kereskedelmi költés mértéke, hogy ezzel is segítsük a külföldi terjeszkedést latolgató hazai kereskedőket.

Magyarország 

A GKID 2021-es felmérése szerint hazánkban 133.000 Ft volt egy online vásárló éves költése. Az ekerstat legújabb eredményei szerint pedig az átlagos kosárérték 24.000 Ft volt 2022-ben. Bár ezek az értékek évről-évre növekedni látszanak, hiszen az e-kereskedelem piaci részesedése 22%-ot nőtt 2021-hez képest, ez az összeg mégis jelentősen alcsonyabb, mint más közeli vagy szomszédos országokban. 

Csehország

Csehországban egy online vásárló átlagos éves költése 230.000 Ft volt 2021-ben, ami jelentős különbség a magyarhoz képest bármely e-kereskedő szempontjából. Mindez azért figyelemre méltó, mert Csehország lakossága alig haladja meg a hazánkét.

Csehországi szakértők szerint a piacot 2022 második negyedévében elsősorban az energiafüggetlenség erősödése jellemezte, ami nagy valószínűséggel az Orosz-Ukrán háború eredményezett. Az adatokból az látható, hogy az alternatív fűtési lehetőségekkel kapcsolatos termék kategóriák nagy mértékben megerősödtek. Éves szinten nőtt a tűzhelyek (353%), a kandallók (330%) és a szilárd tüzelésű kályhák (312%) értékesítése.

Szlovákia

Szlovákiában a vásárlók éves költése 155.000 Ft körül alakul, ami magasabb, de közel áll a magyar értékhez. Ezt az országok hasonló e-kereskedelmi kultúrája, vásárlói viselkedése és gazdasági helyzete is magyarázza.

A szlovák piacról ezen felül azt érdemes tudni, hogy az e-kereskedelem az elmúlt években gyorsan növekvő szegmens volt az országban, miközben már a lakosság 51%-a vásárol online. A szlovákiai e-kereskedelem legfelkapottabb termékkategóriája a játékok/hobbi és barkácsolás, a nettó eladások alapján kalkulálva mintegy 412 millió dollárral. A második az elektronika és média (358,3 millió USD), amelyet a divat (227,3 millió USD), a bútorok és kiegészítők (213 millió USD), valamint az élelmiszerek és testápolás (200 millió USD) követ.

Lengyelország

Lengyelországban egy online vásárló átlagosan havonta 80 dollárt, azaz évente körülbelül 326.000 Ft-ot költ el online áruházakban, ami egy meglepően magas összeg a szlovák és a magyar számok ismeretében.

Érdekes tény még a lengyel e-kereskedelmi kultúráról, hogy a vásárlók legaktívabb csoportja a 29-49 közötti nagyvárosokban élő. Továbbá a lengyel vásárlók több mint 70%-a használ ár-összehasonlító szolgáltatásokat, mint például az Allegro tulajdonában lévő Ceneo. A legtöbb vásárló a rendelés leadása előtt általában tüzetesen átnézi a piactereken, üzletekben és a közösségi médián található ajánlatokat, és csak ezek után nyom rá a vásárlás most gombra. 

Ausztria

Ausztriában, ahogy a legtöbb környező országban is, a Covid-19 világjárvány nagy mértékben táplálta az e-kereskedelem növekedését. A lezárások hatására az online kiskereskedelmi forgalom folyamatos, 20%-os, azaz 1,6 milliárd dolláros növekedést ért el 2021-ben. Az osztrák kiskereskedelmi szövetség (Handelsverband) tanulmánya szerint egy online vásárlóra jutó átlagos éves költés 2000 dollár, azaz körülbelül 680.000 Ft.

Ez az összeg szinte elképzelhetetlen egy hazai e-kereskedő számára, viszont logikus, ha azt vesszük figyelembe, hogy Ausztriában 3400 euró az átlagos havi jövedelem.

Olaszország

Az olasz e-kereskedelem forgalma 2021-ben elérte a 64,01 milliárd eurót, ami 33%-os növekedést jelentett az előző évhez képest. Ez annak is köszönhető, hogy több mint 3 millió új vásárló csatlakozott a piachoz a 2020-as lezárások hatására.

Fontos információ, hogy egy tipikus olasz e-vásárló évente átlagosan 1608 eurót, azaz körülbelül 598.000 Ft-ot költ, ami egy óriási összeg, ha azt vesszük figyelembe, hogy itt a havi átlag jövedelem “csak” 2500 euró.

Jó tudni, hogy a bevétel az olasz webshopokban átlagosan 134,9 euró, bár az egyes iparágak között nagy különbségek figyelhetők meg. Például a kiadó, nyomtatás ágazatban a legalacsonyabb az átlagos bevétel (39 euró), míg a bútoriparban a legmagasabb (214 euró).

Németország

Németország vonzó piac azon kereskedők számára, akik nemzetközi vizekre szeretnének evezni. Ennek az egyik oka az, hogy a német fogyasztók szívesen és rendszeresen kihasználják az e-kereskedelem előnyeit. 

Kutatások szerint a németek évente 2088 eurót, azaz körülbelül 780.000 Ft-ot költenek online vásárlásra, ami az ötödik legmagasabb összeg Európában. 

Ezen felül az is döntő szempont lehet, ha Németországba szeretnénk terjeszkedni, hogy az itteni fogyasztók közel 42%-a hetente tesz termékeket a virtuális bevásárlókosarába és ad le rendeléseket. Ez egy elképesztő szám a hazai trendekhez képest.

Hollandia

Hollandia egy technológiailag fejlett és érett ország, mivel a lakosság 97%-a használja az internetet. A lakosság 84%-a online vásárol, ami azt jelenti, hogy mintegy 13,3 millió ember játszik szerepet az e-kereskedelem alakulásában. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a holland állampolgároknak csak 27%-a vásárol szívesebben online, mint a boltban, ám ez mégsem akadályozza meg őket abban, hogy évről-évre tetemes növekedést produkáljanak az e-kereskedelemben.

Az egy főre jutó átlagos online költés is növekszik a piac méretével együtt, ugyanis ez az összeg már 2017-ben elérte a 2700 dollárt, azaz a körülbelül 880.000 Ft-ot.

Te melyiket választanád?

Bár tudjuk, hogy rengeteg szempontot figyelembe kell venni, amikor egy új országba terjesztjük ki webáruházunkat, már ezek az adatok is jókora löketet adhatnak a döntés meghozatalához. 

Igaz, hogy ezekre a piacokra nehezebb bekerülni, mint a hazai piacon, ahol már jól ismerjük a szokásokat, és tudjuk, hogy mikor, hová tudunk fordulni segítségért. Ám ezek könnyen áthidalhatóak, ha a megfelelő szolgáltatóval működünk együtt a teljes folyamat során. Ilyen cég az Everigo, ami a nemzetközi terjeszkedés specialistájaként támogatja a hazai e-kereskedőket a kezdetektől egészen a kívánt eredmények eléréséig testre szabott szolgáltatásokkal.

Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma, és vedd igénybe a díjmentes konzultációnkat!

Hozzászólások

Az email címed nem lesz megjelenítve. Kötelező mezők*

ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!
ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!