Hogyan tudod csökkenteni a visszaküldések számát kiskereskedőként?

2021.02.23.0

A 2019-ben felbukkanó járványhelyzet egy pozitív következménye az e-kereskedelem fellendülése. A korlátozások hatására megnövekedett az online rendelések száma, míg a csomagok visszaküldésének száma lecsökkent. 

A csomagok visszaküldése elég gyakori eset, főleg, ha ruházati termékekről van szó. Az ezzel járó szállítási költségek pénzbe kerülnek a kiskereskedőnek és időbe a vásárlónak. Szerencsére ez az arány 10% alá szorítható az ügyfelek célzottabb tájékoztatásával és segítésével.

Értsd meg, hogy mit akar a vevőd!

Először is meg kell vizsgálni a szervezet logisztikai egységét, ahol a beérkező megrendeléseket feldolgozzák. Fontos hogy a megrendelt termék, az ígért határidőn belül kerüljön kiszállításra.  Habár a visszaküldési folyamat optimalizálása segít az ügyfélélmény javításában, attól még a visszaérkező csomagok száma nem csökken. Ennek okát a vásárlás pillanatában kell keresni. Logikusnak tűnhet a visszaküldés lehetőségét vonzó ajánlatként feltüntetni a webshopodban, azonban a vásárlóknak ez a lehetőség mára már természetes dolog, amit ráadásul a törvény is szabályoz.

Ehelyett próbálj meg a vásárlóid fejével gondolkodni! Csinálj egy próbavásárlást, ahol a kiválasztás és a termékrendelés folyamatán is végigmész. Érdemes megvizsgálni, hogy hol ütközhet akadályba a megrendelőd. Ha így végigpróbálod a webáruházad folyamatait, akkor meglesz a probléma és akkor:

  • jobban tudod őket támogatni a vásárlások során, 
  • személyreszabottabb ajánlatokat tudsz nekik adni, 
  • az érdeklődők is nagyobb eséllyel vásárolnak 
  • ezáltal csökken a visszaküldött termékek száma is.

Visszaküldésre érzékeny termékek

A legtöbb webáruház kínálatának 10%-a olyan termék, ami 90%-ban visszaérkezik a feladóhoz. Éppen ezért a termékeidet belülről is fel kell térképezned, hogy vajon melyek lehetnek azok és miért lehet ez a 10%. A sűrűn visszaérkező termékekkel valami nincsen rendben és ez nem a logisztika hibája. Ekkor érdemes a folyamat elejétől kezdeni a probléma feltárását. 

Figyelj az egyedi termékjellemzőkre! Hogyha cipőt árulsz, akkor előfordul, hogy egy számmal nagyobb cipőt küldesz a vásárlónak? Mitől lehet ez? A mérettáblázat részletesen le van írva a termékek mellett? A megfelelő és hibátlan termékleírás van feltöltve? Elég konkrét a leírás? 

Az ilyen jellegű elemzés egyszerű és segít a visszaérkező csomagok problémájának megoldásában. Megfelelő termékleírásokkal és a kiválasztást segítő anyagokkal hatékonyan csökkenthető a visszaküldések száma.

Legyenek testreszabott ajánlataid!

Tegyük fel, hogy divatcikkeket árulsz, tehát több potenciális vásárló hasonló érdeklődéssel érkezik a webáruházadba. Érdemes felkutatni a vásárlók problémáit, hogy ezekre te megfelelő és hatékony tanácsot tudj adni. 

Például ha  az érdeklődő ruhát szeretne vásárolni, akkor elolvashatja a blogcikked, ami hasznos tanácsokkal látja el. Például, mekkora méretű ruhának hány cm a derékmérete, vagy az adott számozású cipőnek hány cm magas a belső lábfejtere. Ezzel növeled annak az esélyét, hogy a megfelelő méretet választhassa ki magának, és ne kelljen visszaküldenie a terméket.

De ha nem divatcikkeket árulsz, hanem elektronikai eszközöket, akkor remek eszköz a nagyobb felületeken már létező összehasonlító funkció. Az érdeklődő csak bekattintja az összehasonlítandó laptopokat, amit egy algoritmus segítségével megvizsgálhat. Nemcsak könnyebb így a választás, hanem biztosan azt fogja megvásárolni, ami a saját szempontjai szerint a legjobb neki.

Fontos, hogy ezek a tanácsok és segítő funkciók kötelezettségmentesek legyenek. Ha segítesz a vásárlóidnak megtalálni a megfelelő terméket, azzal valóban elégedetté teheted őket és ezzel együtt megelőzheted a termék visszaküldését is.

 

Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?

Iratkozz fel!

 

Hozzászólások

Az email címed nem lesz megjelenítve. Kötelező mezők*

ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!
ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!