Karácsonyi ekereskedelmi statisztikák a környező országokban

2023.09.07.0

Ha e-kereskedőként érdekel a külföldi terjeszkedés, akkor már biztosan gondolkodtál azon, hogy vajon hogyan néznek ki a szomszédos országokban azok az időszakok, amelyek hazánkban is az éves bevétel döntő részét hozzák az értékesítőknek. Ilyen szezon a karácsony is, amire már most érdemes készülnöd, ha le akarod aratni a babérokat. Ebben a cikkben bemutatjuk a környező országok vásárlási szokásait a karácsonyi szezon alatt.

Románia

Románia ideális célpont lehet a hazai e-kereskedőknek, ugyanis földrajzi közelsége megkönnyíti a logisztikát, miközben a kultúrai hasonlóság miatt a vásárlói szokások sem tűnnek annyira idegennek.

A TGM Research kutatásai szerint:

 • A romániaiak 38,8%-a tervezi, hogy a 2022-es karácsonyi ünnepek alatt bútorokat vagy lakberendezési tárgyakat vásárol.
 • A Facebook a legnépszerűbb forrás/inspiráció a karácsonyi és ünnepi vásárlásokhoz Romániában.
 • A romániaiak 81,8%-a tervezi, hogy ruhát/lábbelit vásárol a 2022-es karácsonyi ünnepek alatt.
 • Az előző szezonhoz képest a romániai fogyasztók 35,4%-a gondolja azt, hogy többet fog költeni a közelgő ünnepi szezonban.

Felmérések szerint a téli vásárlási láz egyeseknél (13,3%) már novemberben elkezdődik, de a legtöbben (30,2%) december második hetében lát neki az ajándékok beszerzésének. Néhányan még ennél is később, december harmadik hetében (24,2%).

Lengyelország

Lengyelország dübörgő gazdasággal rendelkezik. 2021-ben már 461 milliárd euró volt az ország GDP-je, amiből 5,37%-ot tesz ki az e-kereskedelem. Ez a szám pedig folyamatosan növekszik. 

A lengyel Provident becslései szerint 2022-ben átlagosan 1259 zlotyt (280 EUR) költöttek karácsonyra a lengyel vásárlók. Ez 307 zlotyval több, mint 2021-ben.

A Deloitte Insights által készített „Karácsonyi vásárlás 2021” című tanulmány szerint a karácsonyi kiadások közel fele, 47%-a online történik Lengyelországban, aminek az eszközönkénti lebontása így alakul:

 • 28%-a laptopon vagy számítógépen,
 • 15%-a okostelefonon,
 • 4%-a tableten történik.

Az online vásárlásokért többnyire elektronikus átutalással és a Blikkel fizetnek, ami egy helyi, népszerű online fizetési megoldás.

Csehország

Annak ellenére, hogy Csehország meglehetősen kis területtel és népességgel rendelkezik, a GDP majdnem 7%-át az e-kereskedelem teszi ki, ami kiemelkedő a régióban. Ennek fényében kiváló választás lehet azoknak, akik egy új, e-kereskedelmileg fejlett európai piacot szeretnének meghódítani maguknak.

Egy helyi 2022-es felmérés az alábbiakat találta a csehek karácsonyi vásárlási szokásairól:

 • A csehek hagyományosan a kozmetikumokat részesítik előnyben, ezt követik a könyvek és a kisebb ajándékok karácsonyra.
 • A megkérdezettek 43%-a 5 000 CZK-t (206 EUR) szán a karácsonyi ajándékokra, 30%-uk pedig 10 000 CZK-ig (412 EUR) fog költeni.
 • A csehek hozzászoktak az e-boltokhoz, és nem szándékoznak változtatni ezen a szokásukon. A webshopokat és a hagyományos üzleteket előnyben részesítők aránya nem változott az elmúlt évek során. Még mindig jelentős kisebbségben vannak (12,5%), főként az idősek és a középkorúak, akik azt mondják, hogy csak a fizikai boltokba mennek ajándékot vásárolni.

Szlovákia

Északi szomszédunkban a külföldi terjeszkedés nagy népszerűségnek örvend, ami veszélyezteti a hazai e-kereskedők megélhetését. Ezért érdemes a magyar online értékesítőknek is új országokba webáruházat nyitniuk, hogy megelőzzék a lassú forgalomcsökkenést. Jó opció lehet Szlovákia, ahol a piac folyamatos fejlődés alatt áll. 2021-ben már 94,1 milliárd euró volt az ország GDP-je, amiből az e-kereskedelem 1,16%-ot tett ki.

A Heureka shopping advisor 2022-es felmérésében 2000 szlovák vásárló vett részt, amiből a következő konklúziókat vonták le:

 • A szlovákok 56%-a 2021-hez képest ugyanannyi vagy több pénzt tervez költeni karácsonyi ajándékokra.
 • Csaknem minden ötödik szlovákiai online vásárló egész évben folyamatosan keres ajándékokat. 2021-hez képest ez a szám 40 százalékkal nőtt.
 • Szintén növekszik azoknak a száma, akik kizárólag online vásárolnak ajándékot szeretteiknek. A 2021-hez képest ez a növekedés 25 százalékot jelent. Minden második válaszadó 2022.ben az összes, vagy legalább a fele ajándékát online vásárolja meg.
 • Jelenleg csupán a válaszadók 2%-a vásárol kizárólag fizikai üzletekben.
 • A szlovákok 72%-a az ajándékok kiválasztásakor elsősorban a minőséget nézi.

Segítségre van szükséged, hogy meghódíts egy új piacot?

A fenti sorok láttán biztosan Neked is még jobban meg jött a kedved ahhoz, hogy webáruházad kiterjeszd egy új országba. Viszont az oda vezető út és a projekt menedzsmentje nehéznek bizonyulhat, főleg, ha még sosem csináltál ilyet.

Ha nem akarsz lemondani céljaidról és álmaidról csupán tapasztalathiány miatt, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy testre szabott szolgáltatásokkal segíthessünk téged a külföldi terjeszkedésben.

 

Hozzászólások

Az email címed nem lesz megjelenítve. Kötelező mezők*

ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!
ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!