Új jogszabályok az e-kereskedelemben - Everigo Group - Támogatás a külföldi terjeszkedéshez!

2022.11.07.0

Nem csak 2021-ben, de 2022-ben is megváltoztak az e-kereskedelmet érintő jogszabályok Magyarországon. Bár a legtöbben már az idei változások betartására törekednek, rengeteg webáruház ÁSZF-jében még nem jelennek meg azok változtatások sem, amelyeket a korábbi jogszabálymódosítás ír elő.

Annak érdekében, hogy Te is megismerhesd ezeket a kötelezettségeket, ebben a cikkben összefoglaltuk a legfontosabb információkat, amelyekről Neked, felelős e-kereskedőnek is tudnod kell.

Néhány fontos jogszabályváltozás az elmúlt 2 évben

Jótállás

A 2021 év elején élesített módosítás érintette az online eladókat is. Ennek értelmében 10.000 Ft és 100.000 Ft érték közé eső termékeknél 1 év kötelező jótállást, 100.000 Ft és 250.000 Ft között 2 év kötelező jótállást, míg 250.000 Ft felett 3 év kötelező jótállást írnak elő a jogszabályok, amely vagy az átvétel, vagy az üzembe helyezés pillanatában lép életbe.

Ezen felül arra is kitér a rendelet, hogy meghibásodás esetén tájékoztatnia kell az eladónak a vásárlót, amennyiben az általa használt, meghibásodott termék 15 napon belül nem kerül javításra. Abban az esetben, ha a termék 30 napon belül vagy egyáltalán nem javítható, az eladónak kötelessége azt kicserélni vagy visszafizetnie a vételárat a jótállásra megszabott időintervallumon belül.

Elektronikus jótállási jegy

Bár továbbra is megmarad a lehetőség, hogy az e-kereskedők papíron, nyomtatott formában szolgáltassák a jótállási jegyet a vevő számára, azt akár elektronikus úton is eljuttathatják nekik. Ez történhet e-mailben, letölthető formában, applikáción keresztül, felhasználói fiókban, de akár egy elektronikus számla is lehet jótállási jegy, amennyiben az a szükséges adatokat tartalmazza.

Az elektronikus jótállásnál fontos kiemelni, hogy ennek az online dokumentumnak folyamatosan elérhetőnek kell lennie a vevő számára a jótállási idő végéig.

Kötelező használati útmutató

Ezen kívül komoly kötelezettsége keletkezett az e-kereskedőknek arról is, hogy minden termék mellé magyar nyelvű használati útmutatót kell adnia a vásárlóknak. Amennyiben külön jogszabály nem írja elő, ez akár elektronikus formában is biztosítható.

Vásárlói értékelések

2022 májusától már egy online kereskedő sem állíthatja, hogy a vásárlói vélemények valós tapasztalaton alapulnak, és olyan vásárlóktól származnak, akik valóban megvásárolták és használták a terméket, amennyiben nem rendelkeznek olyan rendszerrel, amellyel ezt be is tudják bizonyítani és ki tudják szűrni a hamis visszajelzéseket. Ilyen lehet a regisztráció előírása az értékelőknek, a személyes információk bekérése, vagy a csalárd tevékenységekre utaló jelek automatikus kiszűrése.

Kritikusan fontos, hogy az e-kereskedők megfeleljenek ezeknek az előírásoknak, ugyanis a fogyasztóvédelem folyamatosan ellenőrzi a hazai online áruházakat is. 2021-ben például 1115 üzletet vizsgáltak, amelyek közül 663 esetben találtak kisebb-nagyobb problémákat.

Az e-kereskedelem egyik országban sem fenékig tejfel, így fontos a szakszerű támogatás

Ahogy a fenti tartalomból is látható, hazánkban – ugyanúgy, ahogy más országokban is – változhatnak az e-kereskedőket érintő jogszabályok. Ezért elkerülhetetlen, hogy külföldi terjeszkedés esetén is olyan szakértőkkel vegye körül az ember magát, akik specialistái az adott ország sajátosságainak, így személyre szabott tanácsokat és segítséget tudnak biztosítani partnereiknek.

Ha más országban is létrehoznád webáruházad, keress fel minket bátran, hiszen a nemzetközi növekedés minden fázisában támogatást nyújtunk. 

Hozzászólások

Az email címed nem lesz megjelenítve. Kötelező mezők*

ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!
ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!