A külföldi terjeszkedés nem cél, hanem elengedhetetlen lépés

2023.01.25.0

Az e-kereskedelem folyamatosan fejlődik és egyre nagyobb teret követel magának hazánkban, melynek az elmúlt 3 év történései óriási löketet adtak. Ennek ellenére, a magyar e-kereskedelmi piac még mindig a környező országok után kullog, ahol ez népességre arányosítva legalább négyszeres, de akár hatszoros mértéket is ölthet a magyarhoz képest, mint például Csehországban.

Vajon érdemes magyar e-kereskedőként külföldi piacra lépni?

Mi tarthat vissza minket a döntés meghozatalában és hogyan lehet ezeket a legegyszerűbben áthidalni?

Ebben a cikkben ezeket a témákat fejtegetjük.

Nem mindegy a piac mérete

Ma már az online világban felettébb egyszerű nemzetközileg is elindulni, amelyről a webáruházak és a piacterek számának folyamatos növekedése árulkodik. Ennek ellenére Magyarországon megfigyelhető az a tendencia, hogy a hazai e-kereskedők csupán töredéke árusít külföldre. Míg hazánkat akár a külföldi multiplázák játszóterének is nevezhetjük – hiszen szépen lassan egyre több ilyen online áruházzal találkozhatunk, mint például az Alza, a Tesco, az Emag, a Kifli.hu, az About You, vagy az iPon -, addig keresve is alig találunk olyan, innen induló sikertörténetet, ami meghódította volna a környező országokat.

Pedig az e-kereskedelem a piac dominanciájáról és a nagy számok törvényéről szól. Ugyanis minél nagyobb közönséget érünk el a termékeinkkel, annál több rendelést is zsebelhetünk be. Egész Magyarország körülbelül akkora, mint például egy amerikai

város, ami nagyon jól szemlélteti azt, hogy mennyire nem mindegy, hogy csak 10 millió embert érünk el az ország határain belül, vagy akár több tízmilliótt az ország határain kívül.
Az elérhető közönség növekedésével annak az aránya is megtöbbszöröződik, hogy valaki a mi webáruházunkban adja le a rendelését.

A külföldi cégek már itt vannak a nyakunkon…

Sok webáruház tulajdonos vagy kereskedő gondolja azt, hogy fölösleges kilépni a komfort zónából és az ország határaiból, hiszen itt is lehet sikereket elérni. Ez mindaddig igaz volt, amíg a bátor és profitra éhes külföldi webáruházak el nem kezdtek megjelenni országunkban, akik szépen lassan egyre nagyobb szeletet nyesnek le a piacból. A hazai siker gondolata csupán addig marad realitás, amíg például az About You-hoz hasonló szereplők meg nem jelennek a mi termékkörünkben vagy iparágunkban is, ezzel szűkítve a piacunkat. Ha őszinték akarunk lenni önmagunkhoz, akkor láthatjuk, hogy egy ilyen méretű vállalattal a legtöbb e-kereskedelmi KKV nem tud versenyezni.

A szlovák, cseh és lengyel webáruház tulajdonosok sokkal bátrabbak ebből a szempontból, mernek nagyot álmodni és egy merészet lépni, míg nálunk ez a fajta terjeszkedési vágy sajnos nem túl jelentős.

A vásárlóknak nem tűnik fel a különbség

Azt gondolhatnánk, hogy a hazai vásárlók egyértelműen meg tudják különböztetni a magyar tulajdonosú webáruházakat a külföldi, magyarra fordított és honosított webshopoktól. Viszont a valóság éppen ennek az ellenkezőjét mutatja, mivel a legtöbb vásárló és érdeklődő nem nézi meg a weboldalon található ÁSZF-et, ami a többségében az egyetlen árulkodó jele lehet annak, hogy a webshopot egy külföldi cég működteti.

Természetesen vannak kivételek, például olyan webáruházak, ahol a webszöveg rossz minőségű, pl. Google Translate-tel lett lefordítva, vagy hiányoznak az esszenciális információk, mint a visszaküldési vagy a szállítási részletek, ám mégsem ezek vannak többségben. Sokan már csak akkor veszik észre, hogy nem magyar webáruházból rendeltek, amikor egy külföldi cég nevét látják meg a számlán.

A külföldi terjeszkedés nem csupán egy opció, hanem egy elengedhetetlen lehetőség

A közhiedelemmel ellentétben a külföldi terjeszkedés ma már nem csak egy potenciális útvonal a cég növekedése felé, hanem egy olyan vagy-vagy lehetőség, ahol dönthetünk a webáruházunk lassú, de fájdalmas leáldozása és a hosszú távú fennmaradás között. A külföldi nyitás egy 5-10 éves startégiában elkerülhetetlen lesz, hiszen a konkurencia be fog törni a hazai piacra, a mi iparágunkba is, aminek az eredménye a piaci pozíciónk elvesztése, vagy a piac szűkülése lesz.

Hogyan lehet leküzdeni a nehézségeket?

Értelemszerűen a külföldi terjeszkedés eddig nem tapasztalt nehézségekkel jár, viszont ezek ma már egyáltalán nem számítanak megugorhatatlan akadálynak. Ráadásul ezeket teljes mértékben ellensúlyozzák az ezzel járó előnyök, mint az euró árfolyam, a nagyobb célközönség vagy a folyamatosan táguló lehetőségek.

Mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy a magyar e-kereskedők azért nem ugorják meg ezt a lépést, mert tartanak az adminisztrációs terhektől, a logisztikától, a weboldal fordításától, a külföldi ügyfélszolgálattól, vagy a megszokottól eltérő vásárlói viselkedéstől.

Viszont ezekre ma már egyszerű megoldások léteznek. Nincsen olyan kérdés vagy témakör, amelyre ne találnánk meg a választ. 

A saját magunk fejlesztése, a bátorság és a kitartás mellett fontos, hogy olyan technológiai integrátorokat és professzionális partnereket válasszunk, akik töviről-hegyire ismerik a kérdéses piacot. Ilyen például az Everigo is, ami teljeskörű és személyre szabott támaszt nyújt a hazai e-kereskedőknek külföldi terjeszkedés esetén.

A logisztikai problémák áthidalására pedig alkalmasak az itthon már jól ismert vállalatok, mint a Webshippy, a GLS vagy a Packeta, amelyek szintén egyre nagyobb külföldi képviselettel rendelkeznek.

Önvizsgálat és SWOT analízis

Annak eredményeképpen, hogy a külföldi terjeszkedés sikeres legyen, minden vállalkozónak érdemes számot vetnie és őszintén megvizsgálnia az előnyöket, hátrányokat, lehetőségeket és veszélyeket. 

Ha valaki már sikereket ért el a magyar piacon, akkor biztos, hogy annak meg van az oka. Bár nagy eséllyel a legtöbb környező országban vannak piaci szereplők, akikkel fel kell venni a versenyt. Viszont, ha ugyanazt a terméket áruljuk, ugyanazzal a technikával, ami egyszer már bevált és valós hozzáadott értéket képviselünk, akkor nagy valószínűséggel a  siker kulcsa már a kezünkben van. 

Az e-kereskedelemben ugyanis nemcsak a termék ára számít, hanem a stratégia is, amit alkalmazunk. Gondoljunk például a pelenka.hu hazai sikereire. Pelenkát már évek óta webáruházak tömkelegében árulnak online, mégis ez lett az ország legsikeresebb pelenka áruháza.

Segítségre van szükséged a lehetőségek felmérésében és a kivitelezésben?

Ha Te is e-kereskedő vagy és azon gondolkozol, hogy ki kellene terjeszteni a webáruházad egy másik országba, tudd, hogy nem kell az egész folyamatot egyedül végig csinálnod. Egy széles tapasztalattal rendelkező csapat óriási segítséget tud nyújtani ebben a helyzetben. Az Everigo csapata, nemcsak az új piacra való lépés stratégiájának megtervezésében tud segíteni, hanem akár a kivitelezés egészében, a weboldalad fordításától kezdve az ügyfélszolgálaton keresztül a marketing folyamatokig.

Kérj tőlünk egy ingyenes konzultációt!

 

Hozzászólások

Az email címed nem lesz megjelenítve. Kötelező mezők*

ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!
ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!