2019-ben a csehek több mint 2001 milliárd forintot költöttek az inerneten

2020.02.08.0

A 2019-es évben a csehek 161 milliárd cseh koronát (körülbelül 2001 milliárd forint)  költöttek az internetes áruházakban. Ez 21 milliárd cseh koronai éves növekedést jelent, 15% -kal több, mint 2018-ban. Ugyanakkor ez még mindig a legnagyobb a cseh elektronikus kereskedelem történetében. Ez a statisztika a Shoptet adataiból származik, amely több mint 20 ezer e-üzletet működtet.

Az éves rekord eladáshoz nagyban hozzájárult az internetes üzletek növekvő száma, amely 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Legtöbb bevételt az elektrotechnikai, kozmetikai és ruhaboltok söpörték be. „Az adatok azt mutatják, hogy a cseh e-kereskedelem továbbra is növekszik és fejlődik. Arra számítunk, hogy ebben az évben az e-boltokban költött összeg tovább emelkedik”- mondta Miroslav Uďan, a Shoptet vezérigazgatója.

A nők többet költenek az interneten 

A dobogó legfelső fokán összértékben a 2019- es év online vásárlásnál egyértelműen az elektronika volt a nyerő, a maga 37 százalékával. Ezeket a termékeket inkább férfiak részesítették előnyben (65%), míg a női vásárlók csak (35%). Második helyet a dobogón a kozmetikai termékek vívták ki maguknak, összesen 12%-os összeladással, amit ellenkezőleg a nők vettek többet (80%, férfiak 20%). Tavalyi évben az e boltokban túlnyomórészt a nők költöttek többet (6: 4- hez arányban a férfiakkal szemben).

Ugyanez érvényes a dobogó harmadik fokán álló ruhaneműre is. ,,Főleg a ruhanemű iránt ugrott meg az érdeklődés online vásárlás terén. Ebben nagy szerepet játszik nem csak a nagy divat e boltok, de ugyanúgy azok is, ahol sportfelszereléseket is árulnak. De az online élelmiszer-vásárlás népszerűsége is gyorsan növekszik, ami véleményünk szerint még tovább fog növekedni”, mondta Miroslav Uďan.

A Black Friday  negyeddel többet hozott 

A Shoptet adatai továbbá azt is jelzik, hogy az eladás közel 70% -át Prágában működő e-boltokban teljesítik. A fővárost Brünn követi (8%), Osztrava (6%), a Shoptet emellett jelentős arányban regisztrálja az online eladást Dél-Csehországban (3%) is. A karácsony előtti időszak egyértelműen meghatározza az év különböző időszakaiban eladott termékek mennyiségét.Novemberben és decemberben a cseh e-boltokban 51 milliárd cseh korona volt a forgalom, melyből 12 milliárd koronát csak a Karácsonyt megelőző két hétben költöttek. „Az előző évhez képest januárban az egészséges életmódhoz kapcsolódó termékek eladása is növekedett. Valentin napon a virágok eladása a többszörösére növekedett.  A fekete péntek akciói szintén rekord szintűek voltak. Ezek 25% -kal, közel 800 millió koronára növekedtek egyetlen péntekek alatt ”- tette hozzá Miroslav Uďan. Szerkesztői sajtóközlemény a Shoptet-től

 

Szeretnél terjeszkedni Csehországba?  Szeretnél bővebb infót arról, hogy hogyan tudunk ebben már mától segíteni neked? Akkor keress fel minket itt.

Ha szeretnél értesülni legújabb cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a közösségi médián.

A cikk eredetileg az alábbi címen jelent meg: https://everigo.eu/2019-ben-a-csehek-rekord-tobb-mint-2001-milliard-forintot-koltottek-az-e-boltokban/

Hozzászólások

Az email címed nem lesz megjelenítve. Kötelező mezők*

ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!
ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!