Így indítottuk el a Smartwatcherz webáruházat 2 országban és dupláztuk meg a bevételt mindössze 1 év alatt!

2023.09.28.0

Egy olyan hazai sikertörténetet szeretnénk bemutatni nektek, amin keresztül jól szemléltethetjük, hogy akár kisebb cégként is lehet nemzetközi sikereket elérni. A külföldi terjeszkedés ma már nemcsak a nagyobb webáruházak számára megugorható, hanem valójában a vállalkozás méretétől teljesen független, csupán döntés kérdése. Így történt ez a Smartwatcherz webáruházzal is, amiről ebben a cikkünkben olvashattok.

Horváth Bálint és felesége Kata – a Smartwatcherz tulajdonosai – 2020-ban a Covid-19 miatt elvesztették munkájukat. Egy bátor döntés után elkezdték átképezni magukat az e-kereskedelemre, mert sejtették, hogy minden az online térbe fog költözni, így nagy potenciált láttak egy webáruház megnyitásában. 

Először egy baba-mama krémeket és olajokat forgalmazó boltot nyitottak egyéni vállalkozóként 2020 elején, de az minden próbálkozásuk ellenére elbukott. 2020 augusztusában találtak rá az Apple óraszíjakra és Apple Watch kiegészítőkre, mint potenciális nyerő termékekre, melyekre alapozva létre is hozták a Smartwatcherz nevű magyar webáruházat.

 

Már kezdetektől fogva cél volt a külföldi piac

 

A külföldi terjeszkedés az elejétől a céljuk volt, amiről Bálint így nyilatkozik:

Emellett az is ösztönözte őket a külföldi webáruház nyitásában, hogy egyrészt ne csak a magyar piac gazdasági helyzetétől függjenek, másrészt itt vagyunk az EU és a digitalizáció kellős közepén, így akár sokkal több embert érhetnek el, ami egyenlő a magasabb bevétellel.


Az elérhető közönség növekedésével arányosan nő az esélye annak, hogy valaki a mi webáruházunkban adja le a rendelését.

Számukra kérdés sem volt, hogy segítségre lesz szükségük olyan szolgáltatók személyében, akik már jól ismerik a külföldi terjeszkedés folyamatát és évek óta foglalkoznak külföldre exportáló magyar kereskedőkkel.

Emiatt vette fel Bálint a kapcsolatot az Everigo-val. Ezután következett az első konzultáció, melyet cégünk alapítójával, Füssi Gáborral folytattak le, aki egy díjmentes tanácsadás során megismerkedett Bálinték céljaival és elképzeléseivel, majd egy személyre szabott ajánlatot állított össze számukra. Kidolgoztunk egy akciótervet, amivel megágyazhatták webáruházuk sikerét Romániában és Csehországban.

 

A siker megalapozása 2 országban

 

Első körben egy román e-shoppal kezdtük, duplikáltuk a magyarországi webáruházat, lefordítottuk a tartalmat és bevezettük a fő termékeket. Különös figyelmet fordítottunk a lokalizációra, ami azért is fontos, hogy a szöveg ne csak vegytiszta fordítás legyen, hanem teljesen passzoljon az ország egyedi szóhasználatához, és a helyieknek fel se tűnjön, hogy a Smartwatcherz nem egy helyi webáruház. Egy kétnyelvű anyanyelvű kollégánkkal közösen szerkesztettük a termékleírások szövegeit, és előkészítettük a kampányokat. A végeredmény egy tökéletesen lokalizált webáruház lett, melyre az elindulása után alapozhattuk a marketing kampányokat. 

Olyan online fizetési és számlázási szoftvereket építettünk be a helyi webáruházakba, melyek ismertek és népszerűek a helyi vásárlók számára. Ezzel a módszerrel minimalizáltuk annak az esélyét, hogy a potenciális látogatók a fizetési megoldások ismeretlensége miatt megszakítsák a fizetési folyamatot.

Logisztikában a Webshippy volt segítségükre. Így nem kell külföldi cégekkel kapcsolatba lépniük egy olyan piacon, amit nem ismernek. Többek között azért esett a választás a Webshippy-re, mert 2-3 nap alatt biztosítják a csomagok kiszállítását a választott országokba, ráadásul versenyképes áron.

Miután élesítettük a webáruházat, együtt előkészítettük a marketing anyagokat, mint például a hírleveleket vagy a Facebook és Google Ads kampányokat, melyekkel webáruházukba csalogathatják az új potenciális vásárlókat.

A román webáruházban már 1-2 hét után látszott, hogy a magyar piacról átültetett kampányok itt is jól fognak működni, amit az mutatott, hogy közel azonos ROAS-val futottak. Nagyjából a 3. hónapban láttuk, hogy az eladások száma is megfelelő, ezzel a volumennel skálázni tudjuk a reklámokat a ROAS különösebb csökkenése nélkül. Így körülbelül 3 hónappal a román webshop megnyitása után döntöttünk úgy közösen a Smartwatcherz csapatával, hogy elindulunk a cseh piacon is, ahol a helyi kollégáink szintén támogatták őket minden egyes lépésnél.

Romániai eladások száma az első hónapokban

 

1 év alatt több mint 10.000 külföldi megrendelés és dupla bevétel

 

A Smartwatcherz csapatával kevesebb mint 1 év alatt 2 külföldi országban nyitottuk meg a webáruházat (Románia, Csehország), majd a megnyitást követő 1 évben már a forgalom 40-50%-át a külföldi megrendelések tették ki. Tehát kijelenthetjük azt, hogy külföldi terjeszkedés nélkül fele akkora lenne a bevételük.

Ez alatt az 1 év alatt 10.588 rendelés érkezett be a Smartwatcherz külföldi webáruházaiban. 

Az első csúcspont 2022 decemberében jött el, mikor is rekord bevételt sikerült elérni a karácsonyi szezon alatt. Ebben a hónapban több mint 3000 megrendelést adtak le a vásárlók és 40 millió forint feletti forgalmat generáltunk, ami nagyjából a duplája volt egy akkori hónap bevételének.

 

Csapatunk minden pillanatban mellettük állt

 

Bálint elmondása szerint az egyik leghangsúlyosabb nehézség az volt, hogy az ügyfelek számára biztosítani tudják, hogy a saját nyelvükön érjék el az ügyfélszolgálatot. Ennek a megugrásához helyi kollégáink nyújtottak számukra támogatást, ugyanis minden célországukban biztosítjuk nekik a szakképzett ügyfélszolgálati munkatársakat, akik ismerik a termékeiket, a helyi célközönséget és a helyi piac sajátosságait. 

Az ügyfélszolgálat biztosítása egy külföldi webáruház indításánál azért okozhat fennakadásokat mert ezt leszámítva szinte minden költség változó. Marketing, szállítási költség, fullfilment, stb., ezek csak akkor jelennek meg, amikor a kereskedő forgalmat bonyolít és ezek többé-kevésbé azzal arányosan nőnek. Emiatt az eladások már fedezik akár 1-2 hét csúszással a felmerülő költségeket, így kis tőkét igényel a piacra lépés. 

Ezzel szemben egy ügyfélszolgálati munkatárs bére fix költség, ráadásul alacsony forgalomnál aránytalanul magas is a többihez viszonyítva. Egy induló, forráshiányos vállalkozás számára ez a költség pedig jelentheti akár a különbséget aközött, hogy megtud-e maradni az adott piacon vagy sem, mivel egy teljes állású munkatárs bérét az első hónapokban a legtöbb induló vállalkozás még nem tudja kitermelni. 

“Ezt átlátva nagy könnyebbség, hogy nem nekem kell teljes állásban felvenni valakit, miközben az, hogy egy az Everigo biztosít a teljes állású bér töredékéért egy helyi dedikált ügyfélszolgálatos kollégát, egy nagyon rugalmas megoldás. Nem is beszélve a nyelvi akadályokról… Én például nem tudtam volna azt meghatározni, hogy az adott kolléga valóban anyanyelvi szinten beszéli-e a nyelvet. Ez is egy plusz érv az Everigo mellett.”

 

Nem gondolták volna, hogy ilyen “apróságokra” is figyelni kell

 

Miközben Bálinttal és Katával dolgoztunk a román webáruház kommunikációs stratégiáján, a lokalizáció során kiderült, hogy Romániában ortodox húsvét van, ami teljesen máskor van mint a magyar, katolikus húsvét. Így ehhez igazítottuk a magyar húsvéti hírlevél szövegét és a kiküldés dátumát is, hogy ne okozzon ez problémát a román feliratkozók számára és ne húzza le a Smartwatcherz webáruház hírnevét.

 

Vajon hova tovább?

 

“Bővülés minden téren! Szeretnénk szélesíteni a termékpalettát, hogy ne csak az Apple Watch tulajdonosokat, hanem mindenkit ki tudjunk szolgálni, aki órát hord. Ezen felül növekedés a meglevő országokban, és lengyel piac az, ami a közeljövőben terítékre kerül.”


Érdekesség

A webáruházuk 200-300 milliós éves forgalmát ezidáig saját, 39 négyzetméteres garzonlakásuk nagyszobájából folytatták, ami sokaknak viccesen hangozhat. Ám a kisfiuk megszületése előtt belátták, hogy az iroda és a gyerekszoba nem fér meg egy helyen, így már irodát bérelnek, ahol tovább építhetik a sikertörténetüket, remélhetőleg milliárdos magasságokig.

Reméljük, hogy Bálinték története téged is inspirált, és bebizonyította, hogy akár kis vállalkozásként is lehet sikereket elérni külföldön. Sőt, a kicsiknek talán még nagyobb szükségük van rá, hiszen egyre több bátor és profitra éhes külföldi webáruház jelenik meg a magyar piacon, így ezáltal növelhetik a magyar vállalkozások is a versenykésességüket, és csökkenthetik a függőségüket a hazai piactól.


Szeretnél te is bővebb infót arról, hogy hogyan lehetsz te is sikeres a külföldi piacon? Akkor csak keress fel minket egy ingyenes konzultációra.

Legyen Tied a következő sikersztori

 

Hozzászólások

Az email címed nem lesz megjelenítve. Kötelező mezők*

ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!
ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!