Magyar céggel a külföldi piacokon? Lehetséges!

2023.05.26.0

Rengeteg ambíciózus, hazai e-kereskedőt az a tévhit tart vissza a külföldi terjeszkedéstől, hogy külföldi céget kell alapítaniuk ahhoz, hogy kereskedhessenek és érvényesülhessenek egy új piacon. Szerencsére ennél sokkal egyszerűbb a helyzet, hiszen hazai céggel is könnyedén kereskedhetünk külföldi piacokon úgy, hogy a magasabb áfakulcs miatt sem kell aggódnunk.

Ebben a cikkben azt írjuk le, hogy ez hogyan lehetséges úgy, hogy ne kerülj hátrányba a magas magyar ÁFA miatt, és mit kell tenned ahhoz, hogy hazai cégeddel elindulhass a kiszemelt országban.

OSS/IOSS egyablakos e-kereskedelmi rendszer

2021. Július 1-től indult el az OSS/IOSS egyablakos e-kereskedelmi rendszer, ami egy egyszerű és hatékony elektronikus megoldás az EU-s tagállamokban esedékes adó bevallására és megfizetésére. Az OSS célja az, hogy egyenlő lehetőséget teremtsen azoknak a kereskedőknek, akik saját országukon kívül (is) szeretnék értékesíteni termékeiket függetlenül attól, hogy az adott országban mennyire alacsony vagy magas az áfakulcs. Így nem kerülnek versenyelőnybe azok a cégek, amelyek alacsony áfájú országba vannak bejegyezve.

Ez az eszköz azoknak a vállalkozóknak elérhető, akik más EU-s tagállamban magánszemélyeknek értékesítenek, importált termékek távértékesítését végzik. Alapvetően a kereskedőnek a vevő lakhelye szerinti országban kell megfizetni az adót, amit lehetővé tesz az egyablakos OSS rendszer anélkül, hogy céget kellene alapítani az adott országban.

Egyéb esetben, ha nem OSS-t használsz, és a raktárad például Szlovákiában van és a vásárlóid is ott laknak, szükséged lenne szlovák adószámra, valamint ottani bevallásra is.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Elsőként fontos leszögeznünk, hogy az OSS regisztráció az egyik legfontosabb lépése a külföldi piacon való indulásnak, ezért lényeges, hogy időszerűen és pontosan legyen elvégezve. 

A regisztrációt követően nem kell mást tenned, mint hogy a hónap végéig össze összegyűjtöd az adott ország áfájával kiállított számlákat, majd azt lejelentened az OSS portálon. Az egyszerűség és gyorsaság mellett a megoldás további előnye, hogy mivel csak negyedévente kell fizetni az áfakülönbözetet, a vállalkozásod cash flow-ja is sokkal jobban fog alakulni. 

Hogyan végezhető el az OSS regisztráció?

Az alábbi listában lépésről-lépésre vesszük az OSS regisztráció menetét:

  1. A megfelelő oldalon keresztül ügyfélkapus belépést kell végrehajtani.
  2. Ki kell választani az EU-s sémát.
  3. Rendelkezned kell EGYKE meghatalmazással, hogy a rendszer felismerje a céget.
  4. A „Regisztráció kezelése/Alapregisztráció” menüpontban válaszd ki, hogy mely céget szeretnéd regisztrálni.
  5. Add meg a honlap címét, ahol a kereskedés zajlani fog.
  6. Add meg a cég bankszámlaszámát BIC kóddal és a telefonszámot.
  7.  Az oldal alján add meg az igénybevétel kezdő napját.

Ezt az egyszerű folyamatot akár Te is elvégezheted, vagy a könyvelődet is megkérheted, hogy végezze el számodra. 

Kell külföldi raktár?

A másik leggyakoribb tévhit, ami a külföldi értékesítést és terjeszkedést övezi hazánkban az az, hogy külföldi cég mellett külföldi raktárral is rendelkezned kell ahhoz, hogy kiszolgáld az új célközönséget.

Ma már ezt sorra cáfolják meg azok a tudatos hazai e-kereskedők, akik Magyarországon lévő raktárukból szállítják ki a célországba a megrendeléseket. Ennek az oka az, hogy már számos olyan logisztikai cég van hazánkban is, akik versenyképes árakkal vállalják a szállítást a környező országokba.

Így bátran állíthatjuk, hogy az OSS rendszerbe való regisztrációval, egy felkészült logisztikai partnerrel, valamint egy nemzetközi terjeszkedésben jártas céggel nagyban felgyorsíthatod és leegyszerűsítheted az előtted álló folyamatot.

Nem érdemes egyedül csinálni

Ahogy már korábban is kiemeltük, az OSS regisztrációt érdemes minél hamarabb megcsinálnod, ha külföldre akarsz terjeszkedni, vagy kérd meg a könyvelődet, hogy végezze ezt el számodra. Ehhez hasonlóan, a külföldi terjeszkedés folyamatát sem érdemes teljesen egyedül, szakszerű tanácsok nélkül végig csinálnod, mivel egy új piac más kihívásokat rejthet mint a hazai.

Az Everigo, a külföldi terjeszkedés hazai specialistája, már évek óta támogatja a magyar e-kereskedőket abban, hogy új célközönségeket hódítsanak meg az EU-ban. Kérd díjmentes tanácsadásunkat, és mi testre szabjuk számodra szolgáltatásainkat.

Hozzászólások

Az email címed nem lesz megjelenítve. Kötelező mezők*

ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!
ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!