Minden amit tudnod kell a kiszervezett (fulfillment) raktárszolgáltatásról

2020.10.21.0

Ha már árusítasz online egy ideje, vagy még csak gondolkozol rajta, valószínűleg elkerülhetetlenül előjött a raktározás-kiszállítás problémaköre, már nálad is.

Nyilván, egy ilyen üzletnek az izgalmas része az értékesítés, mikor látod, ahogy érkeznek be a rendelések. Na igen. De mi történik a rendelés beérkezése után? Valahogyan el is kéne jutnia a terméknek a vásárlóhoz…

Ez három különböző módon történhet meg:

 1. Egy dropshipper kereskedői felületen keresztül értékesíted a terméket, amely intézi neked a rendeléssel kapcsolatos teendőket, kvázi Te csak marketingeled a termékeket a weboldaladon;
 2. Te egymagad, vagy csapattal teljesíted a rendeléseket és ahogy növekszel, egyre nagyobb apparátust alakítassz ki erre;
 3. Együttműködsz egy teljeskörű, kiszervezett logosztikai szolgáltatást nyújtó fulfillment céggel, amely raktározza és ki is szállítja a termékeidet.

Mindegyiknek megvannak a maga előnyei. A legegyszerűbbnek tűnő és legrugalmasabb megoldás az, ha magadnak csomagolsz és végzed a szállítást. Ezért ezt azok a cégek szokták választani, akik nemrég indultak vagy nagyon különleges csomagolást igénylő a termékük. Nyilván, kicsi cég, új cég, nincs még elég pénz, ott nem sajnálják az időt arra, hogy ezt az utat válasszák. Ez elsőre olcsónak is tűnhet, bár bizonyos dolgokért többet kell fizetni, hisz itt még nincs volumen, ezért mennyiségi kedvezményeket sem lehet kiharcolni a szállító cégekkel.

Viszont, ha a webshop elkezd nagy ütemben fejlődni és gyorsan növekszik, esetleg külföldi piacokra is terjeszkedne, érdemes elgondolkozni a logisztikai folyamatok kiszervezésén.

Magyarországon a kiszervezett logisztika még nem annnyira elterjedt, de ezek a cégek nagyon sokban tudnak segíteni egy ecommerce vállalkozásnak, arról nem is beszéve, hogy rengeteg időt, valamint fix költséget spórolnak meg az ügyfeleiknek.

Mi az a fulfillment szolgáltatás?

A fulfillment jelentése: fulfillment szolgáltató egy olyan logisztikai vállalat, amely átveszi a webáruház tulajdonostól, üzemeltetőtől a teljes logisztikai folyamatot. Kiszervezi neki az értékesített termékek raktározását, csomagolását, kiszállítását, számlázását és a visszáru kezelését.

A fulfillment cég előnyei

Ami teljesen nyilvánvaló: nem neked kell foglalkozni az egész macerás logisztikával. Nyilván nem lehet ezt ennyire leegyszerűsíteni; nézzük tehát részletesebben, mit is adhat egy ilyen stratégiai kapcsolat.

 1. Megtakarítod a raktárbérlést
  A kiszervezett logisztikai cégek általában rugalmasak árképzésben, vagyis alkalmazkodnak az eladásaidhoz – függetlenül attól, hogy nagyon gyorsan fogy a terméked, vagy épp egy lassabb perióduson mész keresztül – így jöhetsz ki a legjobban árban, hiszen egy saját raktár bérlése sokkal több elkötelezettséget (hosszú bérleti szerződés, kaució) igényel, míg a fulfillment cégek legtöbbjénél nincsenek fix költségek.
 2. Nincs szükséged személyzetre
  Ha házon belül kívánod intézni a logisztikát, akkor egy idő után szükséged lesz alkalmazottakra. Még ha minimális létszámmal dolgozol is, az ő vezetésük, koordinálásuk is rengeteg időt és energiát igényel, arról nem is beszélve, hogy első körben megtalálni/betanítani az alkalmazottakat kész őrület. Ezen felül persze a raktári alkalmazottak bére, a járulékok mind-mind a fix költségek között jelenik meg a pénzügyi tervedben, ami tovább nehezíti a megtérülését a vállalkozásodnak.
 3. Hatékonyság
  Ez nagyon egysezrű, ha kiszervezel egy olyan időrabló területet, mint a logisztika, akkor te magad fókuszálhatsz fontosabb feladatokra; fejlesztésre, növekedésre, marketingre. A teljes folyamatról egy, a termék árába beépíthető költség számlát fogsz látni, ami pontosan arányban áll az eladásaiddal és előre kalkulálható.
 4. Pénzt spórolsz vele
  Habár a “csináld magad” sztori látszólag szinte semmibe nem kerül a cégednek, hosszútávon a kiszervezés pénzt takaríthat meg neked, a céged növekedése által. Ugyanis, ahogy ők is minél nagyobb mennyiséggel operálnak, úgy lesz számodra is egyre hatékonyabb a csomagolás és a szállítás díja.

Mikor jön el a tökéletes idő a váltásra?

Sokan kezdetben maguknak oldják meg a raktározást és szállítást, majd később állnak át külső cég alkalmazására, ahogy a rendelésszám növekszik. Azt az egzakt pontot, hogy mikor érdemes váltani viszont sokan nem tudják, de ahogy egy kisebb cég, úgy egy nagyobb vagy éppen növekedésben levő vállalkozás is előnyt kovácsolhat a fulfillment nyújtotta szolgáltatásokból.

Nézzünk néhány példát, mikor érdemes fulfillment cég bevonását fontolgatni.

 1. Ciklikus vagy egyenetlen eladás
  Ha a megrendelések száma sokat ingadozik egész évben, akkor nincs sok értelme saját raktárat üzemeltetni. A logisztikai cége ebben is alkalmazkodni fog hozzád.
 2. Ha nagyon elfoglalt vagy
  Ha teendőid mellett nem jut időd foglalkozni a rendelések teljesítésével, akkor ki kell szervezni. Különösképp, mert egy üzlet vezetőjeként a növekedésre kell koncentrálnod és a marketingbe és értékesítésbe forgatni az időt, főleg, ha hosszútávon gondolkozol.
 3. Infrastruktúra hiánya
  Ha gyorsan növekvő cégről van szó, folyamatosan bővíteni kell a raktárhelyet. Sőt, ennél még sürgetőbb az a helyzet, mikor a cég nagyobb ütemben növekszik, mint ahogy az infrastruktúra alkalmazkodni tud. Ez azért kellemetlen és főleg akadályozó tényező tud lenni. A kiszervezésnél, ahol szakértőkre bízod ezt a kérdést, a növekedésedhez alkalmazkodnak, tehát nincs dolgod ezzel sem.
 4. Külföldi terjeszkedés
  Ha megfelelő fulfillment céget találsz, akkor ők a szállítási kedvezményeiket, amiket a logisztikai alvállalkozóktól kapnak,  átadják számodra, így egyrészt már kis mennyiségnél is jobb szállítási áraid lesznek, másrészt a külföldi, környező országokat is könnyedén elérheted, akár már a hazaiakhoz hasonló árakon.

Nem azt akartam ezzel bemutatni, hogy a kiszervezett logosztika mindenkinek a legjobb választás és nincs olyan eset, amikor házon belül lehet tartani, de nagyon sok olyan tényezőtől megszabadíthatja a céget, amik gátolnak a fejlődésben, és éppen ezek miatt stagnál egy bizonyos állapotban sok webáruház. Ha ezek a szituációk ismerősek neked, vagy felismertél akár egy problémát is, amivel már szembesülnél, vagy egész egyszerűen már a legelején megszületett benne a szabadságvágy gondolata és csak egy laptopot szeretnél látni, amiről az e-commerce vállalkozásodat menedzseled, akkor megérett a vállalkozásod a kiszervezett logisztikára!

A Webshippy tárolási technikája

Kiknek nem való?

Ahogy egyetlen gyógyszer nem gyógyít meg minden problémát, így egyetlen megoldás sem biztos, hogy minden cégnek tud segíteni. Vannak vállalkozások, melyeknek a fulfillment szolgáltatás egyszerűen értelmetlen lenne, mérettől függetlenül.

 1. Nagyon széles termékpaletta és hatalmas volumen
  Van egy olyan méret, ami felett már jobban megérheti, ha a webáruház magánál tartja a logisztikai folyamatokat. Ez főleg a havi többszázezres csomagszámú boltokra vonatkozik, valamint azokra, akik hatalmas terméksortimenttel dolgoznak.
 2. Nagymértékben specializálódott termékek
  Sok fulfillment cég kínál specializált, testreszabott szolgáltatást. Ezzel viszont óvatosan kell bánjunk, ha a termék tényleg nagyon egyedi és személyre szabott, ugyanis a megbízottak sokszor nem tudják pontosan ugyanúgy teljesíteni a feladatot, mint amilyen az eredeti elképzelés. Ilyenkor több előnnyel jár, ha magunknak intézzük.
 3. Nagy méretű termékeket áruló webshopok
  A fulfillment cégek nem annyira szeretik a nagy termékes webshopokat, mert kisebb rajta a megtérülésük, ezért van, hogy a nagyobb termékek kezelésére extra súly, vagy méret díjat számolnak fel.

De talán az ilyen esetekre is tudunk gyógyírt: A Webshippy Elements lehetőséget ad arra, hogy a Webshippy raktárában működő teljesen automatizált rendszer a te raktáradban is átvegye az irányítást a hatékonyabb, hibamentes rendelésteljesítésért!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fulfillment céget?

Valószínűleg az első dolog amihez nyúlsz az a Google lesz. Ha szerencséd van, valaki a környeztetedben tud ajánlani egy céget, esetleg ismerőst. Utána már csak ell kell dönteni, ki legyen az, akit ténylegesen megbízol a feladattal. A választási folyamatról írtunk egy részletesebb elemzést, álljon itt csak néhány, a fontosabb pontokról.

 1. Rendelés szinkronizáció
  A legfontosabb szempont a rendelési adatok pontos átadásának módja. Ha nincs a fulfillment cégnek saját, fulfillmentre specializált platformja, akkor sok problmát okozhat a jövőben az adattovábbítás. A manuális, excelben történő adatátadás nehézkes és sok hibát rejthet.
 2. Átláthatóság
  Szintén a szoftveres háttérhez kapcsolódik, hogy milyen rálátást biztosít a cég a rendeléseid állapotára. Sok adminisztrációs hibától mentesülhetsz, ha nem XLS, vagy CSV riportokban kell a hatalmas adathalmazból kiguberálni a számodra fontos információkat, hanem egy online rendszerben tudod a szűréseket elvégezni, a szállítási állapotokat és utánvét státuszokat lekérdezni.
 3. Célterületek
  Fontos szempont, hogy végiggondold, hova fogsz főleg eladni – célszerű olyan fulfillment céget választani, aki arra az országra, vagy országokra specializálódott. Lehet, hogy az elején csak egy piacra árulsz, de később terjeszkednél és kihasználnád mondjuk a hasonló gondolkozású, kelet-európai országok vásárlóerejét is. Gondolkozz előre.

Leggyakoribb buktató

A legrosszabb, amit tehetünk, ha árajánlat alapján választunk partnert. Bár az ár is nagyon fontos, de ugyanilyen fontos, hogy a két cég jól “illeszkedjen”, vagyis előreláthatólag jól tudjon együtt dolgozni. Gondolj bele, hogy egy másik cég kezébe adod azt a lehetőséget, hogy találkozzon a Te vevőddel, a róluk alkotott kép a Rólad alkotott kép is! Az elégedetlen vevő pedig hosszútávon akár többe is kerülhet, mint amennyit a cég választásánál spórolsz.

Jó tanács

Szánj időt a fulfillment szolgáltató céged kiválasztására, mert ez biztosan meg fog térülni. Keresd fel a cégeket, beszélgess velük, bizonyosodj meg arról, hogy kompetensek-e a témában, és hogy képesek lesztek-e együtt dolgozni. Ha okosan választasz, nem kell három hónap múlva előről kezdened az egész procedúrát. Ha pedig nem vagy biztos abban, hogy szükséged van kiszervezésre, a beszélgetésből ez is ki fog derülni.

A cikket a Shopify bloggere, Casandra Campbell, és Paul Van Remortel, az Ottawa Logistics szakembere által folytatott beszélgetés alapján állítottuk össze. A beszélgetés tartalmát eredeti nyelven itt tudod elolvasni.

Ismerd meg, hogy a Webshippy Fulfillments milyen szolgáltatásokat kínál a számodra.

Forrás: Webshippy.com

 

Szeretnél terjeszkedni? Szeretnél bővebb infót arról, hogy hogyan tudunk ebben már mától segíteni neked? Akkor keress fel minket itt.

Ha szeretnél értesülni legújabb cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a közösségi médián.

 

Hozzászólások

Az email címed nem lesz megjelenítve. Kötelező mezők*

ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!
ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!