Külföldre terjeszkednél? Ezeket az országokat tedd a radarodra!

2024.05.14.0

Már elhatároztad, hogy termékeidet más ország(ok)ban is szeretnéd árulni, de még nem tudod, hogy melyik ország(ok) mellett tedd le a voksod? Akkor ez a cikk jó kiinduló pont lesz számodra!

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Lengyelországban milyen piaci körülményekre és sajátosságokra számíthatsz, hogy ezzel is támogathassunk Téged a döntés meghozatalában!

Csehország

Általánosságban az országról

 • Közel 10,7 millió ember él itt.
 • A lakosság mintegy 6 millió tagja már vásárolt online.
 • 2022-ben az e-kereskedelmi piac becsült értéke elérte a 8 milliárd dollárt.
 • Becslések szerint 2025-re a netes vásárlók aránya kissé meghaladja majd a 65%-ot.
 • Az online vásárlás kultúrája élvonalban jár.
 • A vásárlók számára a legfontosabb szempontok között szerepel a termékek minősége és azok megfizethető ára.

Aktualitások

A cseh kormány erőteljesen támogatja a B2B és B2C e-kereskedelmet.

A cseh vásárlók számára létfontosságú a vevőközpontú szemlélet, a minőségi ügyfélszolgálat és a gyors szállítás. Az aktuális trendek azt mutatják, hogy egyre nyitottabbá válnak a külföldi webáruházakból való vásárlás felé, viszont csak akkor, ha biztonságban érzik adataikat és megbízhatónak ítélik az oldalt.

Szlovákia

Általánosságban az országról

 • Ebben az országban közel 5,43 millió lakos él.
 • A lakosság 85%-a rendelkezik internetkapcsolattal.
 • 2025-re várhatóan 3,1 millió felhasználó lesz jelen az online vásárlásban.
 • Az e-kereskedelmi szegmens bevétele már átlépte az 1,4 milliárd eurót.
 • 2023-ban a leadott rendelések száma meghaladta a 4,9 milliót.
 • A legaktívabb vásárlási időszak a november, amit a december, majd az október követ.

Aktualitások

Az e-kereskedelem az elmúlt években gyorsan növekvő szegmens volt Szlovákiában, a lakosság 51 százaléka vásárol online. A szlovákiai e-kereskedelem legnagyobb szegmense a játékok/hobbi és barkácsolás, a nettó eladások alapján mintegy 412 millió dollárral. A második az elektronika és média (358,3 millió USD), amelyet a divat (227,3 millió USD), a bútorok és készülékek (213 millió USD), valamint az élelmiszerek és testápolás (200 millió USD) követ. 

Az online vásárlók csaknem fele (42 %) 25-34 év közötti, majd a 35-44 év közötti (22 %) és a 18-24 év közötti (13 %) generáció következik. A fennmaradó 23% 45 év feletti vásárló. 

Hasonlóképpen Magyarországhoz, a legerősebb vásárlási időszak Szlovákiában is a karácsony. Jellemzően a szlovákok többsége is mobilon adja le a rendelését, ezért kiemelt figyelmet érdemes fordítani a mobilverzióra.

Románia

Általánosságban az országról

 • Romániában mintegy 19,05 millió lakos él.
 • Románia a Kelet-Közép-Európai tagállamok között a 3. helyen áll az értékesítési volumen rangsorában, Lengyelország és Csehország után.
 • 2023-ban az e-kereskedelmi árbevételt 9,95 milliárd euróra becsülik.
 • Az e-kereskedelmi szektor árbevétele 2020 végén már meghaladta a 7 milliárd eurós küszöböt.
 • 2020-ban a piac 36%-os növekedést mutatott.

Aktualitások

Románia a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb digitális gazdasága, amit a fejlődő e-kereskedelmi piac is tükröz. Ebben az országban a divat a legnagyobb piaci szegmens, az e-kereskedelmi bevételek 41,5%-át teszi ki. Ezt követi az élelmiszer és az egészség 19,8%-kal, az elektronika és média 16,7%-kal, a játék, hobbi és barkácsolás 11,1%-kal, valamint a bútor és háztartási gépek 10,8%-kal.

Hazánkhoz hasonlóan, még Romániában is működik az utánvétes vásárlás, így webáruház tulajdonosként érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy ezt akarod-e alkalmazni a többi fizetési megoldás mellett.

Lengyelország

Általánosságban az országról

 • Ebben az országban mintegy 36,8 millió lakos él.
 • 2023-ban a lakosok 79%-a már vásárolt online.
 • A felhasználók 75%-a lengyel webáruházakat választ vásárláskor.
 • A fogyasztók 30%-a külföldi webáruházakban vásárol.
 • 2021-re az ország e-kereskedelme már elérte a 28,9 milliárd dolláros összértéket.
 • A lengyel piac összértéke 2026-ra várhatóan eléri a 42,3 milliárd dollárt.
 • 2021-ben az összes háztartás 92,4%-a rendelkezett internet-hozzáféréssel, a gyermekes háztartásoknak pedig 99,5%-a.

Aktualitások

Szlovákiához és Magyarországhoz hasonlóan, Lengyelországban is a december a legerősebb hónap rendelések szempontjából. Érdekesség ezzel a piaccal kapcsolatban, hogy Lengyelországban vasárnaponként szigorúan korlátozzák a kiskereskedelmi vásárlást, amelyből az online áruházak a mai napig profitálnak. 

Általánosságban a lengyel vevőkről elmondható, hogy árérzékenyek. A lengyelek átlagosan 370 dollárt költenek online havonta, ami megközelíti az uniós átlagot (373 dollár). Viszont azt is tudni kell róluk, hogy elsősorban a hazai online áruházakat preferálják, ezért is nélkülözhetetlen, hogy az ide exportálók nagy figyelmet fordítsanak a lokalizálásra is a fordítás mellett.

Csakúgy mint hazánkban, itt is elérhetőek a csomagautomaták, a csomagpontok, valamint a házhoz szállítás is. 

Alapos kutatás nélkül nem megy

A fentebbi leírásból láthatod, hogy minden ország piacának megvannak a sajátosságai. Ezeket vagy csak olyan szakértőktől kaphatsz meg, akik már régóta dolgoznak a piacokon, vagy csak nagyon alapos kutató munka után találhatsz rájuk. Viszont az utóbbi esetében felmerühet a nyelvi korlátok kérdése, ami megakaszthatja vagy jelentősen lelassíthatja a folyamatot.

Ha minél hamarabb el szeretnél indulni a választott országban, vagy ha még abban is segítséget szeretnél kérni, hogy melyik környező országot tűzd ki célként, akkor érdemes professzionális segítséget kérned.

Mi az Everigo-nál hazai e-kereskedőknek segítünk a termékeik külföldre való értékesítésében testre szabott szolgáltatásokkal. Az anyanyelvi fordítástól, a külföldi telefon beszerzésétől kezdve az ügyfélszolgálat felállításáig mindenben támogatjuk partnereinket.

Ha tudni szeretnéd, hogy hogyan tudunk neked segíteni és milyen költségekre kell számítani külföldi terjeszkedés során, akkor kérj egy díjmentes konzultációt, ahol megbeszéljük a részleteket!

Hozzászólások

Az email címed nem lesz megjelenítve. Kötelező mezők*

ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!
ÉlérhetőségekLépj velünk kapcsolatba!
Szeretnél értesülni a legújabb hírekről a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban?Iratkozz fel!

Kövess minket a közösségi médián keresztül is, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!